10 a 12 de març – La tècnica constructiva de la Pedra Seca

CartellPedraSecaORíGENS2017_baja

Utilitzant l’ancestral tècnica de construcció amb pedra seca, podem arribar a construir tota mena de murs de pedra en sec com poden ser els murs de partió, les cabanes, els folrat de mines, els pous, els forns de calç i molts d’altres elements i construccions de l’àmbit rural, donades les grans possibilitats que ens dóna aquest element com a única matèria prima emprada. La seva importància excedeix l’abast d’aquestes aplicacions dins els límits de l’arquitectura catalana i mediterrània.

La construcció amb pedra seca es basa en uns principis i unes tècniques senzilles, però que cal seguir al peu de la lletra per a que els murs que fem siguin efectius i funcionin correctament com a drenatge de la pluja i retenció de terres en el cas dels murs de feixes i marges.
Cada tipus de pedra comporta un estil i una manera de construir, així doncs trobem força diferents murs fets amb pissarres i murs fets amb pedra calcària, o fins i tot amb gresos o roques granítiques o volcàniques. Cal afegir que cada marger (nom que es dóna a l’artesà de la pedra en sec) té el seu art i ho fa a la seva manera, o bé apresa o bé per tradició… El taller “La tècnica constructiva de la Pedra Seca” pretén posar en pràctica alguna de les tècniques més habituals en la construcció amb pedra seca tot reconstruint un marge, consolidant una cabana, trenant un mur de pedra o recuperar un forn de calç. Alhora, volem donar a conèixer la importància de les construccions amb pedra seca com a sistema constructiu, fent un recorregut dels conceptes més pràctics fins al reconeixement i la tasca tant important que estan realitzant avui en dia entitats locals i de caràcter general en el nostre territori.

Objectius Generals del Curs

Conèixer les normes bàsiques de la construcció en pedra seca.
Identificar i reconèixer els elements constructius amb pedra del nostre entorn.

Estudiar la morfologia i l’orientació dels minerals que componen les pedres. D’aquesta manera podrem col·locar la pedra i construir qualsevol element amb pedra seca de la manera més favorable possible.

Conèixer les diverses activitats que es promouen en el nostre territori, a través de les diverses entitats relacionades amb la pedra seca.

Objectius Particulars

Conèixer els diferents tipus de construcció amb pedra més comuns al nostre territori, tot treballant el material petri i la seva col·locació, davant d’un element constructiu concret.

Dates i horari

10, 11 i 12 de Març de 2017

3 jornades de cap de setmana. Divendres de 16.00 h. a 20.00 h, Dissabte de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 20:00 h. Diumenge de 9:30 h. a 14:00 h. i de 15:00 h. a 18:00 h. (20 hores).

Divendres.
16:00h – 17:00h: Presentacions, Introducció a la Pedra Seca. (Equip de talleristes i formadors de l’escola Orígens)

17:00h – 18:00h: Iniciatives i sensibilització de la pedra seca al nostre territori i eines bàsiques de catalogació (Jordi Grau. Observatori del Paisatge)

18:00h – 20:00h: Dinàmica de Geologia. Anàlisi i estudi de la geomorfologia de les pedres. Resistències, orientació i disposicions de l’element petri. (Jordi Ferrer. Lithos Geotècnia) Dissabte.
10:00h -14:00h: Pràctica constructiva: Introducció a la tècnica constructiva de la Pedra Seca.

Replanteig de les tasques per a la reconstrucció d’un forn de calç i/o cabana de pastor. Sistema constructiu, detalls i tècnica. Arrencada, construcció i coronament. Elements singulars i exemples arquitectònics. (Roger Soler. La Feixa Pedra Seca)

14:00h – 16:00h: Dinar
16.00h – 18:00h: Seguiment de la pràctica. (Roger Soler. La Feixa Pedra Seca)

18:00h – 20:00h: Xerrada teòrica: Tipologies constructives, eines de disseny i catalogació d’elements singulars. (Carles Blasco. Arquitecte Pedra Tosca) Diumenge.

09.00h a 14.00h: Pràctica constructiva, reconstrucció de marges i partions. Anàlisi i manteniment del forn de calç. Altres elements. El sistema constructiu de la pedra seca. (Roger Soler. La Feixa Pedra Seca)

14:00h – 16:00h: Dinar
16.00h a 18.00h: Dinàmica participativa i oberta al públic en general, per a conèixer i provar diferents eines de suport (fitxes i aplicació mòbil App) per a la catalogació i difusió

d’elements representatius entorn la Pedra Seca al nostre territori. (Jordi Terrades. ADRINOC. Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya)

18.00h: Tancament i cloenda del curs. Precs i preguntes. (Equip de talleristes i formadors de l’escola Orígens) Programa
Curs teòric i pràctic de la construcció en pedra seca.

Pràctica: Reconstrucció d’un marge (sanejament de murs per reparar, planteig dels gruixos, criteris a seguir per pujar paret) i consolidació d’un forn de calç i/o d’una cabana de pedra seca. Estudi i anàlisis de diferents elements de pedra seca (margeres, partions, cabanes, pous de calç i forns de calç). Aplicar metodologies correctes de treball. Iniciar un mur de pedra seca. Llei de la trava. Coronaments i elements singulars. Familiaritzar-se amb les eines i els mecanismes per a una bona feina. Recuperació del patrimoni cultural i natural dels nostres pobles.

Teoria: Principis mecànics i arquitectònics. Historia de la pedra seca a Catalunya i arreu del món. Conèixer la tècnica margera i altres tècniques constructives. Aprendre els conceptes bàsics de l’arrencada en tota construcció de pedra seca. Tècniques de reconstrucció i consolidació de murs de pedra seca. Estudi dels diferents tipus d’elements constructius amb la pedra en sec; feixes, murs de partió, cabanes, paviments o vials, forns de calç. Anàlisis de la geologia del terreny i el tipus de pedra apta per al treball en pedra seca.

Ruta de la Pedra Seca.. Iniciativa cultural entorn la pedra seca, a través d’un itinerari saludable pel patrimoni rural del municipi de Les Planes d’Hostoles a la Garrotxa. Reconstrucció d’elements singulars amb pedra seca.

Formadors

Jordi Grau, ambientòleg i tècnic de l’Observatori del paisatge de Catalunya.
Jordi Terrades, gerent d’ADRINOC , Assoc. Desenv. Rural Integral Nord-Oriental Catalunya. Roger Solé, marger i membre fundador de La Feixa Pedra Seca.

Carles Blasco, arquitecte i secretari de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. Jordi Ferrer, geòleg i membre fundador de Lithos Geotècnia.

Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Participants

De 10 a 15 persones.
Està recomanat a les persones que vulguin aprendre a construir parets en pedra seca i altres elements singulars, ja sigui per aplicar-ho en el món rural per recuperació de les ja existents, o també per jardineria, i altres usos paisatgístics i de nou disseny.
Material proporcionat per l’Alumne

Roba còmode i per embrutar.

Botes de seguretat o rígides.

Material proporcionat per l’Escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, maceta i punxó… per a realitzar les pràctiques.

*Documentació informativa, apunts digitalitzats.

Informació general

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.
Àpats: Per gentilesa L’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles, els àpats del dissabte i el diumenge corren a càrrec de l’Organització. En cas d’intolerància alimentària o disposició mèdica, preguem que s’ens informi prèviament. Sempre essent el servei opcional i voluntari per a cadascú.
Pernoctació: L’Escola ofereix la possibilitat d’allotjar-se al Mas la Vedruna (apartaments rurals) a un preu especial pels participants.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.
Preus

Preu General: 148,00 €
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 96,00 €

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant. * El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.

* Els participants que han cursat algun dels tallers corresponent al mateix any lectiu, se’ls hi aplicarà directament un descompte del 50% sobre el preu general en el aquest curs.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei del Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció C/ La Roureda, 5-7.
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

 

Organitza col·lavora pedra seca